You are using an older browser version. Please use a supported version for the best MSN experience.

Nomo Studio creates pixelated villa in Menorca

Dezeen logo Dezeen 15/03/2019 Jon Astbury
Villa Catwalk by Nomo Studio in Menorca © Provided by Dezeen Limited Villa Catwalk by Nomo Studio in Menorca

Barcelona-based Nomo Studio has arranged a collection of bright white cubes to create Villa Catwalk on the island the the Mediterranean island of Menorca.

The house in Coves Noves is occupies to piles of bright white cubes place on either side of a 28-metre-long central block, called the catwalk.

a close up of a building: Villa Catwalk by Nomo Studio in Menorca © Provided by Dezeen Limited Villa Catwalk by Nomo Studio in Menorca

Part external terrace and part internal, the long catwalk block is aligned to frame views of both the sea and the mountains, which sit to the north and the south.

"The platform was conceived as an outdoor space, which would house the most important common areas and could when necessary be protected from the wind through invisible sliding windows," said Nomo Studio.

a large white house: Villa Catwalk by Nomo Studio in Menorca © Provided by Dezeen Limited Villa Catwalk by Nomo Studio in Menorca

Either side of the catwalk, cube units described by the architects as "pixels" are arranged on a three by three by three grid and house five bedrooms, bathrooms, the kitchen, garage and services.

"Breaking down the program into smaller units made the house look less massive and integrated into the landscape," said the architecture studio.

a close up of a brick building © Provided by Dezeen Limited

Above the centre of the catwalk, a large span of column-free roof has been achieved with two steel Vierendeel trusses embedded in the concrete, supporting themselves on hidden steel brackets and cantilevering out five metres above the terrace below.

"The apparent hovering of the roof together with the square volumes give the impression of a balancing assembly of pixels following the natural terrain of the slope," describe the studio

Villa Catwalk by Nomo Studio in Menorca © Provided by Dezeen Limited Villa Catwalk by Nomo Studio in Menorca

The platform also serves to divide the home into a day and night area, with one half housing a kitchen with a more open connection to the central space, and the other housing the more private bedrooms.

To keep construction costs down, concrete blocks were used for the majority of the build, coated with white plaster to unify the villa's various forms.

"White plastered walls create strong contrasts", said the architecture studio. "Sun vs. shadow, white vs. the blue sky and green nature, heaviness vs. lightness."

The clusters of rooms feature large openings, and for some rooms the roof of the cube below becomes a simple balcony space. The day half of the home, housing the kitchen, connects directly to the central space with two large openings, one with a sliding door.

a large stone building: Villa Catwalk by Nomo Studio in Menorca © Provided by Dezeen Limited Villa Catwalk by Nomo Studio in Menorca

At ground floor level alongside the catwalk, a tunnel covered by one of the blocks above provides quick access across the site.

Nomo Studio has recently completed another home in Menorca, also designed to frame sea views with large openings.

Photography is by Adrià Goula.

Project credits:

Collaborators: Laura Guitart Matas, Juan Mora SA, Gaimo SL,

Partner-in-charge: Alicia Casals

Project leader: Alicia Casals

Team: Karl Johan Nyqvist, Laura Guitart, Noelia de la Red, Mario García, Marina Miró, Mira Botseva and Jennifer Méndez

Gallery: These magnificent mirrored homes are almost invisible (Lovemoney)

AdChoices
AdChoices

More from Dezeen

image beaconimage beaconimage beacon