You are using an older browser version. Please use a supported version for the best MSN experience.

The chocolate box cottage with a surprising modern twist: Five-bedroom thatched home which hides a quirky 'floating barn' extension hits the market for £1.95million

Daily Mail logo Daily Mail 5 days ago Mark Hanrahan

a large brick building with green grass in front of a house: From the front, there appears to be little unusual about the 18th century Wiltshire cottage © Provided by Associated Newspapers Limited From the front, there appears to be little unusual about the 18th century Wiltshire cottage This chocolate box thatched cottage that has gone on the market for £1.95m hides a surprising modern twist.

From the front it looks like a traditional village home but hidden behind its 18th century facade is a quirky modern extension of glass and timber that looks like a floating barn.

a large green field in front of a house with Dey Mansion in the background: With the extension, Mirldown House now has almost 3,000 sq ft of accommodation © Provided by Associated Newspapers Limited With the extension, Mirldown House now has almost 3,000 sq ft of accommodation Mirldown House, in Great Bedwyn, Wilts, offers the best of both worlds for homebuyers who cannot decide if they want a conventional property or a contemporary grand design.

Owners Rod and Sue O'Sullivan brought in award-winning architect Stan Bolt to create their unusual family home, which is now on the market with estate agents Strutt & Parker.

a large green field with trees in the background: The property lies on the edge of Savernake Forest and the area is very popular for walking and riding © Provided by Associated Newspapers Limited The property lies on the edge of Savernake Forest and the area is very popular for walking and riding

The O'Sullivans bought the property in 1987 when it had the old part of the farmhouse at the front, originally built in about 1780, and a 1970s extension at the back.

a house with a grass field: But a look from the side reveals a striking 'floating barn' extension made from wood, glass and brick © Provided by Associated Newspapers Limited But a look from the side reveals a striking 'floating barn' extension made from wood, glass and brick They worked in London - Rod as a maritime lawyer and Sue as a teacher - and used it as a second home for them and their four children until they decided to move there permanently after they retired in 2006.

a large building with a grassy field: The house won several architecture awards after its modern extension, including an RIBA Design Award © Provided by Associated Newspapers Limited The house won several architecture awards after its modern extension, including an RIBA Design Award Rather than knock it down and create a bespoke home, the couple decided to keep the traditional thatched front and extend and modernise the back at a cost of around £800,000. 

a train on a lush green field: The gardens extend to over 2.5 acres with lawns, mature trees and hedging © Provided by Associated Newspapers Limited The gardens extend to over 2.5 acres with lawns, mature trees and hedging They hired award-winning architect Stan Bolt who came up with a quirky design that created a sort of 'floating barn', which is hidden from view at the front.

a river with a lush green field: The home, nestled in the Wiltshire countryside, offers a blend of traditional and contemporary styles © Provided by Associated Newspapers Limited The home, nestled in the Wiltshire countryside, offers a blend of traditional and contemporary styles The house, which is not listed, has an unexpected blend of old and new that works well, with stylish and light interiors in the glass-fronted drawing room and dining room and the kitchen/breakfast room and cosier sitting room in the older part with warm fires and original beams.

a room full of furniture: Put your feet up: the modern extension features elegant living spaces and a fireplace for those long winter evenings © Provided by Associated Newspapers Limited Put your feet up: the modern extension features elegant living spaces and a fireplace for those long winter evenings Once it was finished it won several awards including a RIBA design award and a Civic Trust commendation in 2008.

a kitchen with a dining room table: A modern, spacious kitchen should allow budding chefs the chance to show off their skills © Provided by Associated Newspapers Limited A modern, spacious kitchen should allow budding chefs the chance to show off their skills Mirldown House now has 2,908 sq ft of accommodation with an entrance hall, kitchen/breakfast room, sitting room, drawing room, dining room, study, five bedrooms and three bathrooms.

a door to a building: Glass walls and skylights let sunlight stream into the smartly appointed extension © Provided by Associated Newspapers Limited Glass walls and skylights let sunlight stream into the smartly appointed extension There is also a garage with a workshop and store room and the gardens extend to 2.68 acres with lawns, mature trees and hedging.

a tree in the middle of a field: Anyone for tennis? The property has a tree-lined tennis court tucked away in its grounds © Provided by Associated Newspapers Limited Anyone for tennis? The property has a tree-lined tennis court tucked away in its grounds It has a tennis court tucked away at the side and a Grade II listed kiln in the grounds.

a room with a wooden floor: Large windows give the living spaces a great deal of natural light, while hard wood floors give the space a modern feel © Provided by Associated Newspapers Limited Large windows give the living spaces a great deal of natural light, while hard wood floors give the space a modern feel The house is on the edge of the popular village of Great Bedwyn, which has a thriving local community and is easily commutable to London.

a white sink sitting under a mirror: A bathroom features pastel-coloured walls, heated towel rails and large mirrors © Provided by Associated Newspapers Limited A bathroom features pastel-coloured walls, heated towel rails and large mirrors The village is surrounded on all sides by beautiful rolling countryside and lies on the edge of Savernake Forest. The Kennet & Avon Canal runs through the middle and the area is very popular for walking and riding.

a close up of a brick building: The extension blends modern steel and glass with more traditional materials like brick and wood © Provided by Associated Newspapers Limited The extension blends modern steel and glass with more traditional materials like brick and wood Mr O'Sullivan, 74, said: 'It was basically a farmhouse when we bought it in 1987. We used it as a second home but decided to make it our main home when we retired and thought we would modernise and extend it.

a bedroom with a bed in a room: Many of the five bedrooms retain the cosy feel of a traditional British cottage © Provided by Associated Newspapers Limited Many of the five bedrooms retain the cosy feel of a traditional British cottage 'We had worked with an architect called Stan Bolt on a house we had in Salcombe and that was a very good experience so we went to him again.

a bedroom with a bed and desk in a room: Room with a view: Large windows make the countryside feel like it is coming indoors © Provided by Associated Newspapers Limited Room with a view: Large windows make the countryside feel like it is coming indoors 'But he's a modern architect and this was a cottage. We wanted to keep the cottage as it has a lot of local history and it's emotionally important to us.

a living room filled with furniture and a fire place: Traditional wooden beams can still be seen on some of the home's ceilings © Provided by Associated Newspapers Limited Traditional wooden beams can still be seen on some of the home's ceilings 'It would have been much easier to knock it down and build something new, but we didn't want to do that and Stan didn't either.

a house with a lawn in front of a brick building: Owners Rod and Sue O'Sullivan spent £800,000 adding the modern extension to the property © Provided by Associated Newspapers Limited Owners Rod and Sue O'Sullivan spent £800,000 adding the modern extension to the property 'He came up with an exciting modern extension that respected the existing house - a barn-like extension because it's surrounded by agricultural land.

'The project took a little over a year and probably cost about £800,000. We could have knocked it down and built a brand new house for a lot less, but we wouldn't have been happy doing that.

a screenshot of a cell phone © Provided by Associated Newspapers Limited 'The house is well off the road and when you come up the track you only see the house at the last minute and can't see the extension from the front, so you're seeing the house as it always has been for the last 150 years.

 The property is listed with Strutt & Parker. 

a large green field with trees in the background: The house comes complete with a garage and a store-room on the grounds, as well as a sunken outdoor dining area © Provided by Associated Newspapers Limited The house comes complete with a garage and a store-room on the grounds, as well as a sunken outdoor dining area

AdChoices
AdChoices

More From Daily Mail

image beaconimage beaconimage beacon