You are using an older browser version. Please use a supported version for the best MSN experience.

Heatherwick Studio designs flood-resilient park The Cove for San Francisco

Dezeen logo Dezeen 28/09/2020 Eleanor Gibson
a river with a city in the background: The Cove by EPX2 © Provided by Dezeen The Cove by EPX2

London-based Heatherwick Studio has designed an elevated work campus and park bolstered against rising sea levels caused by climate change to replace deteriorating historic piers in San Francisco.

Heatherwick Studio developed The Cove in a team of 20 called EPX2 for the site of Piers 30-32 at the southern end of the Central Embarcadero Piers Historic District.

Completed in the early 20th century in the city's South Beach neighbourhood, the Embarcadero site was listed in 2016 as one of America's 11 Most endangered historic places by the National Trust for Historic Preservation.

The buildings on the 108-year-old Piers have since been abandoned and the team said the piers have lost structural integrity and fallen into disrepair.

a group of people in a park: Two buildings flank a five-acre, ecological public park. Top image: The Cove will replace existing piers. Rendering by Wire Collective © Provided by Dezeen Two buildings flank a five-acre, ecological public park. Top image: The Cove will replace existing piers. Rendering by Wire Collective

Slated for completion in 2026, The Cove is intended to provide a new hub of activity while addressing rising sea levels threatening the waterfront site and also consideration the existing historic site.

A "resilient pier platform" composed of concrete piles will rise above the sea level, which is forecasted to rise three feet (0.9 metres).

Elevated on top would be a workplace campus with two buildings flanking a five-acre, ecological public park. Grossing 550,000 square feet, The Cove is designed to be smaller than the footprint of the existing structures.

The buildings will be modular, with renderings showing gabled structures that intersect one another, and designed to be flexible to accommodate a range of functions like offices and shops. Walls are shown to be glazed so they open up to the crescent shaped park and water in between.

a group of people in a park: Water inlet could be used for sports © Provided by Dezeen Water inlet could be used for sports

Steps for lazing edge the corner of the green space while a circular pathway extends around the inlet of water for sports activities like kayaking. According to the team it is designed to be reminiscent of California coastal bluffs and act as an Eco-Transect showcasing different natural habitats.

"A pedestrian-friendly journey through the ecological park winds from the Embarcadero promenade through a multi-use plaza, a rolling softscape of native terpene-laden trees and dune grasses, a carbon-sinking, floating wetlands, an oval boardwalk, onwards to a promontory, a bridge beyond, overlooking the bay," it explained.

The Cove is also intended to be net-zero carbon and meet International Living Future Institute certifications, which outline practices for a building to be considered green or sustainable.

EPX2, which also includes Earthprise and Sares|Regis, created The Cove in response to a request for proposals from The Port of San Francisco. The project is intended to align with the Embarcadero Seawall Program, an initiative to bolster the waterfront site from rising sea levels and earthquakes.

While the current design is still preliminary, and expected to be adapted, completion of The Cove is slated for 2026.

With its close proximity to water, San Francisco is one of a number of cities at threat from the effects of rising sea levels caused by climate change. A number of arhitects have developed projects for the city to address this issue.

a group of people walking on a bridge: Buildings will be modular © Provided by Dezeen Buildings will be modular

Danish firm BIG, for example, designed a proposal to protect the San Francisco Bay with floating villages connected by ferries, a red-hued cycle route, and a highway for autonomous vehicles.

BIG's proposal won the Bay Area Challenge, which asked entrants to develop ideas to protect coastal areas from rising sea levels, flooding and earthquakes.

Another historic waterfront area in the city, known as Pier 70, is also being redeveloped to meet with predicted sea levels. As part of the project, a waterfront building in San that weighs 2,075 tons was hoisted up over three metres above ground to protect it from flooding.

Edward Barsley, author of Retrofitting for Flood Resilience, has also outlined six key strategies for creating environments adapted to flooding: attenuate, alleviate, restrict, realign, create and embrace.

Renderings are by Heatherwick Studio, unless stated otherwise.

Project credits:

EPX2 team: Earthprise, Sares|Regis, Heatherwick Studio, Paradigm Strategy, CMG Landscape Architecture, Page & Turnbull, Kendall/Heaton Associates, WSP USA Maritime, Fugro USA Land, Magnusson Klemencic Associates, MKA Civil, stok, PAE Consulting Engineers, Biohabitats, McLaren Engineering Group, Edgett Williams Consulting, Michael Schwab Studio, Manson Construction, DPR Construction, Concrete Technology Corporation, Mammoet, Consolidated Engineering Laboratories, SWCA Environmental, and Reuben, Junius & Rose.

The post Heatherwick Studio designs flood-resilient park The Cove for San Francisco appeared first on Dezeen.

AdChoices
AdChoices

More from Dezeen

image beaconimage beaconimage beacon