You are using an older browser version. Please use a supported version for the best MSN experience.

OMA completes Potato Head Studios resort in Bali

Dezeen logo Dezeen 5 days ago Eleanor Gibson
a person standing in front of a building: The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

Architecture firm OMA has designed a luxury resort called Potato Head Studios in Bali around a plaza that is open to the public.

The Potato Head Studios resort is the latest addition to the Desa Potato Head village, which comprises a beach club and two hotels in Balinese beach town Seminyak. It is OMA's first hotel on the Indonesian island.

a group of people walking on a bridge: The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

The firm developed the project to usurp the private typology of resorts in tropical locations.

Alongside guest amenities, it has a number of areas that are accessible to the public including an exhibition space, bar and a plaza for hosting cultural events.

a bench in front of a building: The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

"The Potato Head Studios is a resort for open engagement rather than private consumption," said OMA.

"It is a new space for the community where visitors of all kinds – hotel guests and the general public – experience contemporary Balinese culture, while making it."

a large brick building: The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

To achieve this, OMA has located the majority of facilities in a structure that is elevated above the ground and arranged in a square shape. This allows for an open, public plaza at ground level that leads to the beach at the rear.

The entrance to the plaza, meanwhile, is covered by another elevated block that features a private roof garden on top.

a stone bridge: The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

Restaurants, pools, spas, an exhibition space and a bar are all located in the main structure, alongside the suite of identical guestrooms. On top, there is a large public rooftop with views to the sea that is accessed by a zigzagging concrete stair.

The project, which was led by OMA partner David Gianotten, aims to reference the typical materials used in Balinese culture.

a group of people walking down a street next to a building: The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

Greenery features prominently in the plaza to offset the concrete structure. Where possible, the team also aimed to used locally sourced and recycled materials.

Slatted woodwork envelopes the large, central volume, while underneath it features a woven ceiling formed of recycled plastic bottles made by locals.

a chair sitting in front of a building: The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

"We worked with a large number of local people to handcraft the textures of some concrete walls and also create the woven recycled plastic ceiling panels," Gianotten told Dezeen.

"Textures of the walls and the uniqueness of each ceiling panel give the building tactility, and also represent a construction process that respected the Balinese arts and crafts tradition and the environment."

a group of people in front of a building: The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

Other details include handcrafted breezeblock walls with geometric patterns, terrazzo made from waste concrete and a traditional thatched roof material called ijuk. The concrete is also marked with reclaimed wooden boards.

"To reduce waste in construction, we used reclaimed wooden boards for concrete formworks," Gianotten added. "These wooden boards also led to unique textures of the concrete walls."

a view of a living room: The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

In the guest rooms, the textured concrete informs the hues of the other features.

Among these are a series of built-in wooden furniture, which form wardrobes, cabinets and bathtubs, and pinkish terrazzo flooring.

The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

Translucent, white curtains are used to cover large glazed doors that lead onto private balconies from each room.

The Potato Head Studios joins a number of resorts in Bali, which is a popular holiday destination such as the Katamama hotel.

a table topped with a blue umbrella: The Potato Head Studios by OMA © Provided by Dezeen The Potato Head Studios by OMA

Like with OMA's resort, Indonesian architect Andra Matin designed the hotel to showcase local design and craftsmanship.

OMA was co-founded in 1975 by Dutch architect Rem Koolhaas, and has offices in Rotterdam, New York, Hong Kong, Beijing, Doha, Dubai and Perth. The international firm has a number of projects currently underway, like a residential tower in Kuwait city and waterfront conference centre in Shenzhen.

The post OMA completes Potato Head Studios resort in Bali appeared first on Dezeen.

AdChoices
AdChoices

More from Dezeen

image beaconimage beaconimage beacon