You are using an older browser version. Please use a supported version for the best MSN experience.

14 penguat kuasa kes lindungi rumah urut dibebaskan

Free Malaysia Today logo Free Malaysia Today 20/3/2017 Bernama
sprm © Provided by MToday News Sdn Bhd sprm

SHAH ALAM: Empat belas anggota penguat kuasa daripada pelbagai agensi penguatkuasaan yang direman 7 hari bagi membantu siasatan kes rasuah bagi tujuan melindungi aktiviti premis urut di Selangor, dibebaskan hari ini.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor dalam satu kenyataan hari ini berkata semua mereka dibebaskan dengan jaminan SPRM, selepas reman ke atas mereka tamat hari ini.

Mahkamah Majistret Shah Alam sebelum ini mengeluarkan arahan reman ke atas anggota penguat kuasa yang berumur 26 hingga 53 tahun itu bagi tempoh 7 hari bermula 14 Mac lepas.

Ia susulan penahanan mereka dalam satu operasi khas oleh SPRM pada 13 Mac lepas di sekitar Kajang, Sungai Buloh dan Kampung Pandan dan Kuala Lumpur.

Mereka yang ditahan merupakan anggota penguat kuasa dari pelbagai agensi antaranya Polis Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat dan Pihak Berkuasa Tempatan.

Mereka didakwa menyalahgunakan kuasa dengan menerima rasuah bagi melindungi premis yang melakukan pelbagai kesalahan termasuk tidak memiliki lesen, menggaji pendatang tanpa izin dan melanggar aspek keselamatan kebakaran.

“Buat masa ini, 2 lagi suspek yang terdiri daripada orang awam dan seorang anggota penguat kuasa masih dalam tempoh reman untuk membantu siasatan kes tersebut,” katanya.

More From Free Malaysia Today

Free Malaysia Today
Free Malaysia Today
image beaconimage beaconimage beacon