You are using an older browser version. Please use a supported version for the best MSN experience.

Naib Presiden WARISAN direman

Harian Metro logoHarian Metro 6/10/2017 Syah Rul Aswari Abdullah dan Norasikin Daineh

hmkk@hmetro.com.my

NAIB Presiden Parti Warisan Sabah (WARISAN), Datuk Peter Anthony, 46, antara dua ditahan reman selama lima hari mulai hari ini bagi membantu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kes siasatan penyelewengan dana sebuah kementerian persekutuan di Sabah.

Turut ditahan reman, seorang pemilik sebuah syarikat pembinaan berusia 52 tahun.

Suspek tiba di perkarangan Mahkamah Kota Kinabalu untuk mendapatkan perintah tahanan reman berkaitan kes penyelewengan dana awam di Sabah. FOTO Mohd Adam Arinin © Provided by Media Prima Suspek tiba di perkarangan Mahkamah Kota Kinabalu untuk mendapatkan perintah tahanan reman berkaitan kes penyelewengan dana awam di Sabah. FOTO Mohd Adam Arinin

Perintah reman terhadap kedua-dua suspek dikeluarkan oleh Majistret Stephanie Sherron Abbie di Mahkamah Majistret Kota Kinabalu, hari ini,

Ia bagi membantu siasatan kes mengikut 17 (a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Terdahulu, pada sebelah pagi, Mahkamah Majistret Putrajaya membenarkan seorang suspek wanita berusia 40 tahun yang juga bekas timbalan setiausaha di sebuah kementerian Persekutuan, ditahan reman selama enam hari bagi membantu siasatan kes sama.

Ketiga-tiga suspek sebelum ini ditahan ketika tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya dan pejabat SPRM Sabah, semalam.

Semalam, Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Dzulkifli Ahmad dalam ucapannya sempena Persidangan Antarabangsa Mengenai Jenayah Kewangan dan Pembiayaan Keganasan kali ke-9 di Kuala Lumpur mendedahkan pihaknya menyita RM29 juta lagi dalam siasatan terbaharu mengenai penyelewangan dana sebuah kementerian di Sabah.

Kelmarin, lebih RM150 juta wang tunai turut dirampas dalam operasi yang dijalankan oleh pegawai penyiasat di 15 lokasi di Sabah.

Bagaimanapun, SPRM sehingga kini masih belum mendedahkan nama kementerian berkenaan.

Sementara itu, kira-kira 100 individu dipercayai penyokong WARISAN hadir di perkarangan Kompleks Mahkamah Kota Kinabalu sejak jam 8.30 pagi.

Turut kelihatan, beberapa pemimpin kanan WARISAN.

© New Straits Times Press (M) Bhd

image beaconimage beaconimage beacon