You are using an older browser version. Please use a supported version for the best MSN experience.

9 Of The Toughest Riddles Ever

Reader's Digest logo Reader's Digest 16/04/2018 Molly Pennington, PHD
a person in a yellow shirt © iStock

Why are these brain-twisting riddles so hard? See if you can find the answers!

1. Wordplay

a close up of a logo © TATIANA AYAZO/ RD.COM

This is hard because it gets you thinking about gender and the ways they're different. You have to think of one word that holds the others. It's easy when you think about it!

The Answer: Heroine

2. Say what?

a close up of a sign © TATIANA AYAZO/ RD.COM

This riddle relies on tricking you into thinking about ears and a mouth. You get a tiny hint about wind to encourage you to think broadly and avoid the literal.

The Answer: an Echo

3. Match game

a close up of a sign © TATIANA AYAZO/ RD.COM

Riddles want to trip you up, and this one works by hitting you with details from every angle. The big hint comes at the end with the wind. What does wind threaten most? You have to stretch your brain to come up with a something tiny and unexpected.

The Answer: a Candle

4. Hidden treasure

a close up of a logo © TATIANA AYAZO/ RD.COM

This riddle aims to confuse you and get you to focus on the things that are missing: the houses, trees, and fish. You might guess you need to think about something inanimate.

The Answer: a Map

5. Spring ahead

a close up of a sign © TATIANA AYAZO/ RD.COM

This riddle works by trying to get you to think about the weather or holidays or other events linked to a calendar.

To get this one right you actually need to get super literal.

The Answer: the Letter 'R'

6. Cruising along

a red awning with white text © TATIANA AYAZO/ RD.COM

This brainteaser is hard because it seems to invite straightforward, logical thinking. You may come up with answers like "they all went below deck" or "jumped overboard." But you need to focus on the word "single" and think about its other meanings.

The Answer: All the people were married

7. Good with numbers

a close up of a sign © TATIANA AYAZO/ RD.COM

This one is pretty impossible, but use the facts you know about English to get on track. First, think of words with double vowels. And you must know this is probably going to be a compound word. The first and last letters of those combined words will form one set of double letters. Now, just wrack your brain!

The Answer: Bookkeeper

8. Violent delights

a close up of a sign © TATIANA AYAZO/ RD.COM

This puzzle aims to throw you off balance with shock. But pay attention to the first verb, "shoots." What else can you shoot with besides a gun? There lies the key to the whole thing.

The Answer: She took a picture of him and developed it in her dark room.

9. The write stuff

a close up of a sign © TATIANA AYAZO/ RD.COM

The idea of a mine might lead you to coal or a diamond. The wood detail is your best hint. This riddle is a toughie, but wood might lead you to figure it out.

The Answer: Pencil lead

More From Reader's Digest

Reader's Digest
Reader's Digest
image beaconimage beaconimage beacon