Al utilizar este servicio y el contenido relacionado, aceptas el uso de cookies para análisis, contenido personalizado y publicidad.
Estás usando una versión más antigua del explorador. Usa una versión compatible para obtener la mejor experiencia en MSN.

Els fonaments de l'smart city

Logotipo de La Vanguardia La Vanguardia 08/06/2014 Andreu Mas

Barcelona s’ha situat els darrers anys entre les ciutats més avançades en l’aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en la gestió urbana, i ara té l’oportunitat d’esdevenir l’smart city (‘ciutat intel·ligent’) de referència, tot posant- les al servei de les persones: l’Ajuntament s’ha dotat recentment d’un pla director que ha de servir per endreçar el desplegament de les infraestructures TIC a l’espai públic. Es tracta de garantir que els nous projectes de reordenació urbana comptin amb l’estàndard de dotació d’infraestructures smart que, en el futur, permetin gestionar de forma més eficient les necessitats dels habitants i de la ciutat.

El ‘hardware’ i el ‘software’

Per ser punta de llança en matèria de ciutats intel·ligents, és del tot imprescindible que l’espai públic compti amb aquesta xarxa bàsica, estructural, que faciliti la implantació dels projectes smart que han de tenir un impacte positiu en àmbits tan diversos com la mobilitat, la cultura, el medi ambient, la seguretat i la governabilitat. O tants d’altres que puguin millorar amb la innovació i les TIC. El pla estableix uns criteris que s’han aplicat en reformes com les de l’entorn del Born Centre Cultural i al carrer de Déu i Mata –al districte de les Corts–, i que s’aplicaran ara a les que es troben en projecte o execució, com les de l’avinguda del Paral·lel, la plaça de les Glòries o la Diagonal.
El futur, tanmateix, passa no només per ordenar el desplegament de xarxes i dispositius d’última tecnologia als carrers i les places de la ciutat –una teranyina d’infraestructures de telecomunicacions i sensorització formada per canalitzacions, routers, punts d’accés, sensors...–, sinó també per la implantació d’una solució informàtica que serveixi per captar les dades i tractar-les; el software que complementa el hardware, la plataforma d’smart city que es compon, en aquest cas, de dues peces fonamentals: la Plataforma de Sensors i Actuadors de Barcelona i el Sistema Operatiu de Ciutat, un tàndem que ha de permetre gestionar el desplegament i el manteniment dels dispositius instal·lats al carrer, recollir les dades obtingudes de l’espai públic i posar- les a disposició dels serveis municipals que estiguin interessats.

Clàusules ‘intel·ligents’

L’aposta del consistori sembla sòlida: en tots els concursos municipals d’una certa durada o d’un determinat valor econòmic, les denominades clàusules smart garantiran des d’ara que totes les iniciatives de l’Ajuntament estiguin alineades amb la seva estratègia de ciutat intel·ligent. El planejament smart, en realitat, haurà de ser validat per una comissió de seguiment, que vetllarà perquè en totes les contractacions s’opti per la innovació tecnològica per tal de millorar l’eficiència i les prestacions dels serveis als ciutadans.
Barcelona no està sola en la seva aposta per la filosofia smart. “Treballem conjuntament amb altres ciutats, empreses, centres d’investigació i institucions de tot el món, com la Comissió Europea, per desenvolupar nous projectes que tinguin un clar impacte en la millora del benestar, la salut i la qualitat de vida de les persones”, explicava l’abril passat l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el dia de la firma amb la multinacional Philips d’un acord de col·laboració per promoure la innovació en el camp de l’enllumenat intel·ligent, l’eficiència energètica i la salut.
Philips i l’Ajuntament, de fet, ja havien desenvolupat projectes conjunts de col·laboració públic-privada per millorar l’eficiència de l’enllumenat públic i per incrementar els nivells de seguretat dels carrers i places a través de la il·luminació. Els sistemes de control i gestió LumiMotion i CityTouch, junt amb la tecnologia LED, han aconseguit estalvis energètics superiors al 60% –City Touch, a més, serà la plataforma de gestió intel·ligent d’enllumenat del passeig de Gràcia, després de la reforma–. I, en el camp de la salut, el nou acord reflecteix l’interès de col· laborar en un ambiciós projecte l’objectiu del qual és convertir la capital catalana en la “primera capital europea cardioprotegida”, una iniciativa que se centra a disposar dels desfibril·ladors i els protocols d’actuació adequats davant de casos d’aturada cardíaca sobtada en zones públiques, sobretot en aquelles de major afluència de persones.

Gestión anuncios
Gestión anuncios

Más de La Vanguardia

image beaconimage beaconimage beacon