Al utilizar este servicio y el contenido relacionado, aceptas el uso de cookies para análisis, contenido personalizado y publicidad.
Estás usando una versión más antigua del explorador. Usa una versión compatible para obtener la mejor experiencia en MSN.

Les reformes han de continuar

Logotipo de La Vanguardia La Vanguardia 16/06/2014 null

Lea la versión en castellano

ARA fa dos anys, a finals de juliol del 2012, Espanya va estar a punt de patir un crac financer i a punt de ser intervinguda. Si ens mirem al mirall de països com Grècia o Portugal, amb unes economies que van haver de ser rescatades per la Unió Europea, veiem el patiment per a la població i les sensibles retallades, per no dir-ne destrosses, infligides a l'Estat de benestar. Avui la situació al nostre país és força diferent, amb una clara evolució positiva que ens ha permès sortir d'aquella situació crítica. Així ho mostren indicadors macroeconòmics com la prima de risc del deute sobirà espanyol, que en aquell estiu de fa dos anys va arribar a estar 616 punts bàsics respecte del bo alemany a deu anys. Ara, i per primera vegada des del 2007, el finançament espanyol a cinc anys està per sota del pagat pels Estats Units i la prima de risc ha deixat d'inquietar-nos, en situar-se al voltant dels 160 punts, en un nivell no vist des del 2010.

Com és comprensible, aquestes i altres dades, com ara l'augment de l'afiliació a la Seguretat Social registrat el maig passat o la sostinguda tendència a l'alça de l'índex borsari Ibex 35, permeten al Govern espanyol recrear-se en la satisfacció per l'eficàcia de les moltes reformes aplicades. Tot i això, cauríem en un excés d'ingenuïtat si penséssim que els problemes han quedat enrere.

Amb l'anhelada llum al final del túnel que sembla que s'entreveu no n'hi ha prou per dissipar els núvols de preocupació que pesen sobre l'opinió pública. No pot ser de cap altra manera quan patim un insostenible i desorbitat índex d'atur, situat al voltant dels sis milions de persones, quan prossegueixen les execucions hipotecàries i els desnonaments, quan l'ocupació que es crea -certament ha experimentat un repunt, encara que en el primer trimestre d'aquest any Espanya continuava destruint ocupació- és de baixa qualitat. La destrucció de teixit empresarial, que s'ha acarnissat en les pimes, la caiguda del consum intern, la devaluació generalitzada dels salaris o les serioses dificultats de finançament que continuen pesant sobre les empreses són senyals força preocupants, que s'equilibren amb els símptomes d'una evolució positiva dels indicadors macroeconòmics.

Avui sembla clar que una estratègia d'austeritat a ultrança, com l'aplicada fins ara, ha resultat eficaç per superar el risc d'intervenció, però no n'hi ha prou per reconstruir tot allò que s'ha perdut. El Govern espanyol haurà de continuar dissenyant i implementant reformes perquè el futur resulti encoratjador.

Gestión anuncios
Gestión anuncios

Más de La Vanguardia

image beaconimage beaconimage beacon