Du använder en äldre webbläsarversion. Använd en version som stöds för bästa MSN-upplevelse.

Huset är byggt där ingen skulle tro att någon kunde bo – kika in!

Logotyp för Hus & Hem Hus & Hem 2021-03-02 Therese Ahlström
Av Ann Lise Gjetvik Styling Tone Kroken Foto Yvonne Wilhelmsen © Hus & Hem Av Ann Lise Gjetvik Styling Tone Kroken Foto Yvonne Wilhelmsen

I många år hade Anne Louise och Øivind pratat om hur deras idealiska hem skulle se ut. Så kom möjligheten att flytta från det stressiga stadslivet till ett nybyggt drömhus vid havet.

Anne Louise och Øivind Mikkelsen drömde om att bygga ett hus helt enligt sin egen smak. Att skissa på det perfekta huset blev en hobby hemma i lägenheten i Oslo. Så hittade de en tomt. Och en arkitekt som stod högst upp på deras önskelista. Resultatet: ett hus som blev precis som de önskade.

Villa Melstokke är byggd "där ingen skulle tro att någon kunde bo", för att citera titeln på det populära norska tv-programmet som handlar om människor som bosatt sig på svårtillgängliga platser. Tomten är smal och kuperad. Och till skillnad från de andra husen i området, som ligger tryggt i lä, är Villa Melstokke placerad på en klippa ut mot havet, ständigt utsatt för väder och vind och med utsikt som från en skeppsbrygga.

Tack vare de stora fönstren från golv till tak finns inget behov av tavlor och annat pynt. Den mäktiga naturen utanför står för ett ständigt föränderligt skådespel. Kontrasterna mellan mörkt och ljust har också använts på ett effektivt sätt i arkitekturen – från hallen leder en smal och mörk korridor via en trappa upp till det stora vardagsrummet som domineras av ljus.

© Tillhandahålls av Hus & Hem

Anne Louise och Øivind letade länge efter en passande soffa till vardagsrummet, där de kunde sitta vända både mot havet och mot den öppna spisen. Lösningen blev en soffa från Hay, som specialanpassades av en lokal möbelfirma. Taket har integrerade ljusskenor, detta för att inte en hängande lampa ska störa sikten.

© Tillhandahålls av Hus & Hem

Huskroppen svävar över havsklippan och den yttersta delen vilar tryggt på en smäcker v-formad stötta. Øivind hade följt arkitekten Tommie Wilhelmsens arbete i flera år och gillade att husen han ritade både hade vackra linjer och var praktiskt byggda.

© Tillhandahålls av Hus & Hem

Ljuset utifrån faller ner genom trägallret i trappan och skapar olika mönster på väggen.

© Tillhandahålls av Hus & Hem

De stora fönstren och skjutdörrarna gör att man kan njuta av havet och det storslagna kustvädret. Varma sommardagar, när skjutdörrarna ut mot terrassen står öppna, kan man höra tumlare plaska i vattnet utanför. Fåtöljen "Scandia" av Hans Brattrud är en norsk designklassiker.

Ska tåla hårt väder

Arkitekten Tommie Wilhelmsen hade många möten med familjen innan han visade dem sina ritningar.

– Tommie vandrade runt på tomten, kollade hur solen rörde sig, kände på väder och vind. Han frågade om helt andra saker än vi hade förväntat oss: hur vi skulle använda huset, hur vi trodde att livet skulle bli … Vi kände att han hade en väldigt stor respekt för platsen, vilket var viktigt för oss, säger Anne Louise.

Tomten ligger på ön Karmøy, i den västra delen av Norge, och är ofta utsatt för regn och vindar från havet. Tommie Wilhelmsen, som kommer från Stavanger, vet som arkitekt vad hårt väder innebär och har ritat huset därefter. Från uppfarten ser man bara en vägg i trä och svart plåt och en ytterdörr. Men från sjösidan är det en helt annan sak, här är huset nästan ett med klippan. Övervåningen är en utskjutande konstruktion i glas och trä som vilar på en v-formad pelare av galvaniserat stål.

© Tillhandahålls av Hus & Hem

Anne Louise och Øivind ville ha utsikt tvärs igenom hela huset. De långa linjerna förstärks av den längsgående köksön, det stora matbordet, ek­panelen i taket och de breda golvplankorna i douglasgran från Dinesen.

© Tillhandahålls av Hus & Hem

Kontorsdelen som är platsbyggd i ekfaner ligger nära matplatsen. Här kan man rita teckningar, göra pärlplattor eller komma i kapp med jobbet.

© Tillhandahålls av Hus & Hem

Ett stort fönster utan gardiner gör att man kan följa solens gång i sovrummet.

© Tillhandahålls av Hus & Hem

Väggarna är målade i mattsvart för att skapa en effektfull kontrast mot det ljusa träet och ljuset utanför. "Men målaren ringde två gånger för att försäkra sig om att vi verkligen ville ha det så", säger Anne Louise.

Integrerad belysning

Huset är 300 kvadratmeter stort och består av vardagsrum och kök i öppen planlösning, fem sovrum, två badrum och kontor. All belysning är integrerad och de breda och mjuka plankgolven i douglasgran har vattenburen värme. Dominerande material är betong, ek och glas, väggarna är svarta, och stora fönster och skjutdörrar gör att ljuset är ständigt närvarande.

– Tommie bad oss att vara helt öppna om vilken budget vi hade, så att han kunde hjälpa oss att disponera pengarna på bästa sätt. Han sa att det var bättre att han fick rita in ljuset i form av ett fönster än att vi skulle behöva köpa lampor i efterhand. Att pressa fram extra pengar i slutet, när många val redan var gjorda, skulle inte ge ett bra slutresultat, tyckte han. Vi valde att lita på honom och det har vi inte ångrat, säger Anne Louise.

Företaget Concept Design, som jobbar med ljusdesign, ansvarade för all belysning i huset.

– Concept Design placerade belysningen på en del oväntade ställen, men nu ser vi att den sitter precis där vi behöver den. Det var väldigt lärorikt att samarbeta med en ljusdesigner. Det blev diskussioner om ljus kontra lampor, och vi lärde oss att tänka att vi behöver ljus runt oss, men inte nödvändigtvis på oss, säger Øivind. 

© Tillhandahålls av Hus & Hem

Ett fönster i bad­rummet är lågt placerat så att

det går att njuta av utsikten över Karmsundet

från badkaret.

På väggen sitter det italienska 3D-kaklet "Nano Forma Grey Illusion".

© Tillhandahålls av Hus & Hem

En platsbyggd garderob längs hela husets bredd ger gott om förvaring. Här har ekfaner använts till att bygga en sängavel med inbyggda nattduksbord.

© Tillhandahålls av Hus & Hem

Från badrumsfönstret ser man hur träpanelen på fasaden har satts i olika mönster.

Om huset

Tomten är smal och ganska kort, och avstyckad från Anne Louises föräldrars egendom. Husets form och placering är resultatet av en önskan att bevara så mycket som möjligt av klippan framför byggnaden.

Den utskjutande övervåningen vilar på en v-formad pelare i galvaniserat stål. Fasaden är klädd med plattor i stenkomposit.

Inne i huset är huvudmaterialen trä och betong, där ekpanelen i taket har dragits ut mot ­terrassen. På bottenvåningen är väggar och golv av betong. Trots att det inte finns några gardiner någonstans är huset skyddat från insyn, och det finns utgångar på alla sidor av byggnaden.

Annonsval
Annonsval

Mer från Hus & Hem

image beaconimage beaconimage beacon