You are using an older browser version. Please use a supported version for the best MSN experience.

'Saya malas, boleh tidur di mana-mana saja'

Sinar Harian logo Sinar Harian 28/3/2023 ADILA SHARINNI WAHID
Samad (kanan) yang bangun dari tidur ketika dihampiri pasukan penguatkuasa pada Selasa. © Provided by Sinar Harian Samad (kanan) yang bangun dari tidur ketika dihampiri pasukan penguatkuasa pada Selasa.

KOTA BHARU - Saya malas!. Itu pengakuan jujur seorang lelaki yang memilih jalan hidup sebagai gelandangan sejak 20 tahun lalu.

Warga emas yang ingin dikenali sebagai Samad, 66, berasal dari Pasir Mas itu mengakui tidak minat untuk bekerja atau mendapatkan tempat tinggal kerana tidak mempunyai sebarang komitmen termasuk tidak pernah berkahwin.

“Saya tidak mempunyai anak atau isteri, diri saya sahaja. Jadi, tak perlulah berfikir untuk menyewa atau memiliki rumah.

“Saya boleh tidur di mana-mana sahaja bahkan di Bukit Marak pun saya pernah tidur semasa PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) Covid-19 lalu,” katanya ketika ditemui semasa Operasi Bersepadu Banteras Pengemis dan Gelandangan di sini pada Selasa.

Operasi diketuai Ketua Bahagian Penguatkuasa Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandar Raya Islam (MPKB-BRI), Mohd Halimie Mat Salleh.

Anak sulung daripada lima beradik itu berkata, dia sudah lama terputus hubungan dengan keluarganya kerana tidak mahu menyusahkan mereka apatah lagi masing- masing sudah mempunyai keluarga sendiri.

“Saya dapat bantuan JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat) RM300 sebulan yang digunakan untuk membeli makanan dan minuman.

“Saya akan mandi di masjid-masjid yang berhampiran dan tidur beralaskan tikar,” katanya yang sedang tidur ketika dihampiri pasukan penguat kuasa.

Lelaki itu berkata, dia juga berpindah-randah dari satu tempat ke satu tempat yang lain antaranya di Pasir Mas dan Bachok.

More from Sinar Harian

image beaconimage beaconimage beacon