You are using an older browser version. Please use a supported version for the best MSN experience.

45 Best Bible Riddles You’ll Have Fun Solving

Reader's Digest logo Reader's Digest 6/2/2021 Maryn Liles
background pattern © rd.com

Calling all you Bible sleuths! If thou hast been challenged by reading the New King James Version then thou brain hath already warmed up. No matter what version you prefer, one thing's for sure: You'll love these Bible riddles! And, they're written in modern English so you can breathe a sigh of relief.

These funny Bible riddles have a mix of everything—including easy riddles, riddles for kids, tricky riddles, and even a few math riddles thrown into the mix. (Yes, even Jesus had to do math!)

So get ready! It's time to tap into those brain cells and make an Exodus from boring Bible riddles of the past. Unlike one of your favorite scriptures, these Bible riddles for kids aren't the same yesterday, today, and forever. Each of these Bible riddles will challenge your brain to find new Revelations with each one.

Can't figure one out? O, ye of little faith! Sure, Jesus may have flipped tables a time or two, but don't go flipping tables if you get stuck on one of these Bible-themed riddles. Your brain will figure it out sooner or later!

graphical user interface, application © rd.com

Christian riddles

1. I led Israelites out of Egypt and went up Mount Sinai alone. I came back down with 10 commandments written on two tablets of stone. Who am I?

Answer: Moses

2. I was created so Adam wouldn't be alone. The way that God made me was by using Adam's rib bone. Who am I?

Answer: Eve

3. Who do mice pray their wishes to?

Answer: Cheesus

4, It's not a person nor an animal but He's got a face. Who is he?

Answer: God.

5. I am a creature without legs and a tongue that has a fork. You might hear parseltongue if you found one that could talk. What am I?

Answer: A snake

RELATED: 42 Tricky "What Am I?" Riddles

6. What do they call pastors residing in Germany?

Answer: German shepherds

7. On his arc, how many of each animal did Moses bring?

Answer: None. Because Moses did not have an arc, Noah did.

8. What did the High Priest say before he went to flush the toilet?

Answer: Holy crap!

9. I can look like a T, I can look like an X. I can be found on chains, hung around people's necks. What am I?

Answer: A cross

10. Which biblical character grew up without parents?

Answer: Joshua, son of Nun (Joshua 1:1).

a close up of a green screen © rd.com

11. You might see me in the sky, by a waterfall it's lower. Some say that I was first seen after a flood by Noah. What am I?

Answer: A rainbow

12. What is the best possible way to study the Bible?

Answer: You Luke into it.

13. It kept him steady and others away. It kept them safe and showed the way. Once thrown down upon the ground, it came alive with a hissing sound. It hit the rock as it was told. And that was when the water flowed What is it?

Answer: Moses' staff.

14. I may seem like a strange mix but I'm there for all to see. With parents, shepherds and kings, some animals, and a baby. What am I?

Answer: Nativity scene.

15. Who was awarded as the fastest runner in the race?

Answer: Adam, because he was first in the human race.

RELATED: Long Riddles That Only The Smartest Can Solve

Bible riddles for kids

16. It was a gift to the one but poison to the others. It was a favored sign but also a hated symbol. Some say that It was not short. While others talk of two that were far too long. It was stolen and then torn, and became something to mourn. What is it?

Answer: Joseph's coat.

17. Instead of going to Nineveh, I decided to bail. Thrown overboard while out to sea, I was swallowed up by a whale. Who am I?

Answer: Jonah

18. It had so many locks that don't need a key. It was far too many for you to count. It was never to be shortened, for a vow had been said. It was a symbol of strength that flowed from the head. But in a moment of weakness, its secret was out, it lays all in pieces when she gave the shout. What is it?

Answer: Samson's long hair.

19. I loved God with all my heart and soul. I am a hero of faith that will stand the test of time as one of God's beloved. After all I went through, my faith and convictions remained unchanged. Who am I?

Answer: Daniel

20. I am the book from the Bible from which many people derived the phrase 'Lamb for slaughter' from. What book is this?

Answer: Isaiah

RELATED: 50 Love Riddles for Romantics

graphical user interface, application © rd.com

21. I am something you might read when you're sitting in a pew. I contain two testaments: one that's old and one that's new. What am I?

Answer: The Bible

22. It was high in the sky but also firmly on the Earth. It brought cooperation for many but confusion for all. It was unmissable by the crowd yet overlooked by the One. It was the world's first true skyscraper and also its last. What is it?

Answer: The Tower of Babel

23. It can be carried but not touched. It has two on the outside and ten on the inside. Everyone wants to catch a sight of this but it's kept out of sight. It was lost and found; then found but now it's lost. What is it?

Answer: Ark of the Covenant

24. I was known for my diverse skills as both a warrior and a writer of psalms. In my years as a ruler, I united the people of Israel, led them to victory in battle, conquered land, and paved the way for my son, Solomon, to build the Temple. Who am I?

Answer: David

25. This has been divided three times because of what God decided. It became the threshold of many new things and the limit for many things. Once an ark was in its place and God's son I chose to embrace. What is it?

Answer: Jordan River

26. I am the man who went one day on top of a Joppa house to pray. And while I waited for my meat, I dreamed I saw a great big sheet. Let down from heaven and inside, fowls and creeping things did ride. The one who prayed was told to eat, for God had cleansed this "common" meat. Who am I?

Answer: Peter

27. When I was tasked with what seemed impossible, I didn't just refuse and frown. I marched the people round Jericho and the walls came tumbling down. Who am I?

Answer: Joshua

28. I am more than a double triangle. I intertwine both the external and internal dimensions of God, Israel, and the Torah. What am I?

Answer: The Star of David

29. He was the king who was encouraged by the queen when was greatly troubled by writing on the wall. Who is he?

Answer: Belshazzar

30. I chose to climb a sycamore tree to see Jesus and invited him to come to my house, even though other people sneered at me. Who am I?

Answer: Zacchaeus

graphical user interface, application © rd.com

Bible brain teasers

31. What is a shark's most favorite bible story?

Answer: Noah's shark.

32. How does Moses make his coffee every morning?

Answer: Hebrews it.

33. Who was considered as the smartest man in the Bible?

Answer: Abraham. Because he knew a Lot.

34. What's the reason why didn't Jonah trust the ocean?

Answer: He knew that there was something fishy about it.

35. Noah doesn't trust what kind of animal?

Answer: Cheetah!

RELATED: Animal Riddles That Are Serious Mind Benders

36. Who was the Bible's greatest comedian?

Answer: Samson, because he brought the house down!

graphical user interface, application © rd.com

37. On the day before Christmas, what did Adam say?

Answer: It's Christmas, Eve!

38. Where did the first baseball game in the Bible happen?

Answer: In the big inning.

39. How come they didn't play cards on the Ark?

Answer: Because Noah was standing on the deck.

40. Where did the Bible's most talkative people live?

Answer: Babylon. (Babble on)

41. Which group of sharks do you typically find in heaven?

Answer: Angel sharks

42. What is the funny thing about forbidden fruits?

Answer: They create many jams.

43. Where in the Bible is the first mention of a tennis match?

Answer: When Joseph served in Pharaoh's court.

44. Noah most likely got milk from the cows on the ark. What did he get from the ducks?

Answer: Quackers

45. Before Boaz became married, what kind of guy was he?

Answer: Ruth-less

 

The post 45 Best Bible Riddles You’ll Have Fun Solving appeared first on Reader's Digest.

AdChoices

More from Reader's Digest

Reader's Digest
Reader's Digest
AdChoices
image beaconimage beaconimage beacon