Używasz starszej wersji przeglądarki. Aby w optymalny sposób korzystać z witryny MSN, używaj obsługiwanej wersji przeglądarki.

Twardy brexit. Co z Polakami w przypadku braku umowy z Unią? Będzie nowy system migracyjny

Logo Next.gazeta.pl Next.gazeta.pl 2019-01-29 mf

Gdyby doszło do tzw. twardego brexitu, osoby, które chciałyby po 29 marca tego roku zatrzymać się w Wielkiej Brytanii na dłużej niż trzy miesiące, będą potrzebowały specjalnego zezwolenia.

Termin formalnego wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej mija 29 marca 2019 r. Mimo że zostały już więc zaledwie dwa miesiące, umowa "rozwodowa" między Londynem a Brukselą nadal nie jest zawarta. W połowie stycznia Izba Gmin odrzuciła umowę wynegocjowaną przez premier Theresę May. We wtorek ma odbyć się kolejne głosowanie nad kształtem wyjścia z Unii. Brytyjski rząd wciąż podkreśla, że brexit na podstawie umowy z Unią jest jego "najwyższym priorytetem".

Tymczasem wyjaśnił jednak szczegółowo politykę migracyjną po 29 marca 2019 r., jeśli doszłoby do wyjścia z Unii bez porozumienia. Jak wynika z dokumentu obywatele Unii, a więc i Polacy, będą mogli w takim scenariuszu bez żadnych formalności przebywać w Wielkiej Brytanii najwyżej do trzech miesięcy.

Mowa tu wyłącznie o "nowych" imigrantach - swoich praw nie stracą osoby, które już na Wyspach osiadły, aczkolwiek będą musiały zarejestrować się w specjalnym systemie, tzw. UE Settlement Scheme (prawdopodobnie do końca 2020 r. w przypadku twardego brexitu).

Zasady te nie mają zastosowania do tych, którzy są w Wielkiej Brytanii przed dniem wyjścia. Ich prawo do mieszkania i i pracy będzie chronione. Chcemy, aby zostali, bardzo ich cenimy

- zapewnia Sajid Javid, minister spraw wewnętrznych w gabinecie Theresy May.

Co z nowymi przyjezdnymi?

Jeśli osoby przybyłe do Wielkiej Brytanii między 29 marca 2019 r. a końcem 2020 r. chciałyby zostać tam dłużej niż trzy miesiące, potrzebowałyby tzw. ETLR, czyli European Temporary Leave to Remain. Takie czasowe pozwolenie na pobyt byłoby ważne przez 36 miesięcy i nie podlegałoby przedłużeniu. O pozwolenie ETLR będzie można aplikować online. Będzie płatne, ale poziom opłaty jeszcze nie został ustalony.

W przypadku gdy obywatel Unii po czasie obowiązywania ETLR chciałby pozostać w Wielkiej Brytanii, będzie musiał przejść przez proces "aplikacji" o status imigranta według nowego systemu imigracyjnego. Ten miałby obowiązywać od 2021 r. i promować pracowników o wysokich, pożądanych przez Wielką Brytanię kompetencjach.

System ten jest jeszcze zagadką w wielu detalach, pojawiały się m.in. propozycje wprowadzenia minimum zarobków na poziomie 30 tys. funtów rocznie dla wykwalifikowanych pracowników zza granicy. Tylko osoby, które znajdą taką pracę, mogłyby wnioskować o wizy na pięć lat.

W planach od 2021 r. jest też wprowadzenie 12-miesięcznych wiz dla pozostałych osób przyjeżdżających do tymczasowej pracy w Wielkiej Brytanii. Po okresie 12 miesięcy następowałby rok karencji, czyli braku możliwości pracy na Wyspach. Wszystko po to, żeby uniemożliwić ciągłe przedłużanie czasowego pobytu. Te propozycje są jeszcze w fazie ostatecznych ustaleń.

Czytaj też: Drugie referendum w sprawie brexitu? Brytyjski rząd: to wymagałoby 14 miesięcy prac

]]>

Reklama
Reklama

Więcej z next.gazeta.pl

Reklama
image beaconimage beaconimage beacon